18 sep Het nieuwe pensioenstelsel: ‘Begin nu met plannen, anders wordt het een chaos’
Foto: Monstera Production / Pexels
Eind 2027 moeten alle pensioenen zijn overgegaan op het nieuwe stelsel. Omdat dat nog ver weg lijkt, zijn veel werkgevers nog niet bezig met de pensioentransitie. Maar houd jezelf niet voor de gek. Voor uitstelgedrag is nu geen tijd.
‘Bij Aegon Cappital zijn we klaar voor het nieuwe pensioenstelsel, maar zien we dat veel werkgevers nu nog de kat uit de boom kijken’, zegt Mirjam Hoogerdijk, senior sales consultant bij Aegon Cappital. Het gaat dan over werkgevers die nu een beleggingspensioen hebben geregeld bij een verzekeraar of een PPI (wat staat voor premie-pensioeninstelling, een soort beleggingsinstelling voor pensioen), zoals Aegon Cappital.
Ze vervolgt: ‘Als je werkgever bent en je contract met je pensioenuitvoerder pas over een paar jaar afloopt, voel je misschien ook niet de noodzaak om nu al aan de slag te gaan. We benadrukken dan ook dat je niet meteen morgen moet overstappen, maar het is wel belangrijk om je er alvast in te verdiepen.’
Pensioenadviseur Theo Stam van Montae & Partners schetst eenzelfde beeld. ‘Veel grote bedrijven zijn al een tijd met de pensioentransitie bezig, maar in het algemeen is er niet veel animo voor.’
Aanpassen van pensioen in de arbeidsvoorwaarden
In theorie hebben werkgevers nog ruim vier jaar de tijd om hun pensioenregeling aan te passen naar het nieuwe stelsel. Dat lijkt lang, maar de overstap naar een nieuwe pensioenregeling jas je er niet in een paar weken doorheen. Niet alleen is pensioen voor de meeste werkgevers zelf al ingewikkeld; omdat pensioen onderdeel is van de arbeidsvoorwaarden moet de ondernemingsraad ermee akkoord gaan.
En als er geen ondernemingsraad is, moeten individuele werknemers ermee instemmen. Dat vereist een zorgvuldige planning. Hoogerdijk van Aegon Cappital: ‘Als werkgever doe je er goed aan om in elk geval op korte termijn met je pensioenadviseur te bespreken hoe het hele traject verloopt en wat de volgende stappen zijn. Dan kun je alvast erover nadenken.’ Aegon Cappital mag als aanbieder van pensioenregelingen niet zelf advies geven op het gebied van pensioen. Dat mogen alleen onafhankelijke, niet aan een uitvoerder gebonden pensioenadviseurs.
Met het nieuwe pensioenstelsel kan je mensen werven
Adviseur Stam begrijpt waarom veel werkgevers afwachtend zijn. ‘De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel is een hoop gedoe en kost geld, terwijl de voordelen voor veel werkgevers onduidelijk zijn. Toch doen bedrijven zichzelf daarmee te kort, want ze kunnen veel profijt hebben van het nieuwe pensioenstelsel. In het nieuwe stelsel is pensioen namelijk, meer dan nu het geval is, een manier om mensen te werven.’
Uniformer en transparanter
Dat zit zo. In het huidige stelsel kun je niet goed zien hoe royaal of zuinig een werkgever is met zijn pensioenregeling. De pensioenpremie is bij beleggingspensioenen namelijk nu niet alleen afhankelijk van je salaris, maar ook van je leeftijd. Dat maakt onderling vergelijken lastig. In het nieuwe stelsel is de hoogte van de pensioeninleg voor alle werknemers eenzelfde percentage van je salaris. Je kunt dan in één oogopslag, met één getal, zien hoeveel er voor je pensioen wordt ingelegd.
Ook op andere gebieden, zoals het nabestaandenpensioen, is het nieuwe pensioenstelsel uniformer en transparanter. Dat betekent dat je als solliciterende werknemer niet alleen salaris, maar ook pensioen bij verschillende werkgevers beter met elkaar kunt vergelijken. Stam: ‘Ik ben ervan overtuigd dat de zogeheten vlakke premie voor werkgevers kansen biedt op de arbeidsmarkt.’
Stap je helemaal over of bied je twee regelingen aan?
Volgende vraag is: wanneer stap je over op het nieuwe pensioenstelsel? En zet je ook de bestaande pensioenen over of laat je die doorlopen in de oude regeling?
Om met dat laatste te beginnen: werkgevers met een beleggingspensioen kunnen ervoor kiezen om bestaande werknemers in de ‘oude’ regeling te laten zitten. Voordeel is dat bestaande werknemers er dan niet op achteruit gaan. Nadeel is dat nieuwe werknemers per definitie moeten meedoen in het nieuwe stelsel.
Dat betekent dat zij een andere regeling krijgen dan bestaande werknemers. Dat kan beter of slechter uitpakken, zodat het zal leiden tot scheve ogen. Bovendien is het administratief gezien natuurlijk complexer en duurder om twee regelingen in de lucht te houden.
‘Voor het maken van deze keuze is een pensioenadviseur heel belangrijk’, zegt Hoogerdijk van Aegon Cappital. Een goede adviseur zet de plussen en minnen van de twee opties op een rij, zodat de werkgever een gefundeerd besluit kan nemen.
Wanneer stap je over?
Hoogerdijk: ‘De meeste werkgevers gaan pas aan de slag als hun contract met hun huidige pensioenuitvoerder afloopt. Ik zou tegen hen willen zeggen: ga op korte termijn praten met je adviseur om te vragen welke aanpassingen nodig zijn in de huidige pensioenregeling. Dan voorkom je dat je over een paar jaar onder hoge tijdsdruk allemaal ingrijpende besluiten moet nemen.’
Vind op korte termijn een pensioenadviseur
Een hele andere, puur praktische reden om op tijd het traject op te starten is dat je anders geen adviseur meer kunt vinden. Stam: ‘De werkdruk voor ons adviseurs zal de komende tijd sterk oplopen. Als iedereen straks superdruk is en het werk zich ophoopt, raakt de adviescapaciteit op een gegeven moment op. Dan wordt het een chaos. Het is dus in ieders belang om nu al te beginnen met een eerste planning. Dat betekent niet dat iedereen zo snel mogelijk moet overgaan op het nieuwe stelsel. Maar vraag je wel nu al af wat er de komende jaren op je afkomt.’
Aegon Cappital04 sept 2023
Geen reactie's