Levensverwachting stijgt niet voor iedereen

Levensverwachting stijgt niet voor iedereen

Bron: fd.nl / Martine Wolzak / 2 juli 2018

De gemiddelde levensverwachting in Nederland stijgt. Maar niet voor iedereen en niet voor iedereen evenveel. De afgelopen tien jaar is de levensverwachting voor vrouwen met de allerlaagste inkomens zelfs gedaald, blijkt uit onderzoek van Netspar gepubliceerd op economenwebsite MeJudice.
Dat mensen met een laag inkomen minder lang leven is al langer bekend. Maar hoeveel minder en bij welk inkomen? Onderzoekers van Netspar hebben om daar achter te komen de ontwikkeling van de levensverwachting van Nederlanders tussen 2005 en 2015 afgezet tegen hun inkomen.

Kloof neemt toe

Daaruit blijkt dat de levensverwachting van een 40-jarige vrouw uit de 10% huishoudens met de laagste inkomens, is afgenomen met zeven maanden. Die is nu circa 80 jaar. Een leeftijdgenote uit een huishouden met een hoog inkomen mag verwachten meer dan 90 jaar oud te worden. Haar levensverwachting is in de onderzochte periode bovendien gestegen met 1,4 jaar.
Ook bij mannen is de kloof toegenomen: met 1,8 jaar. Voor de mannen met de laagste inkomens is de levensverwachting wel gestegen, maar minder hard dan die van mannen met hoge inkomens. De levensverwachting van mannen in de onderste 10% is 75,2 jaar. Voor mannen in de bovenste 10% is dat 83,8 jaar.

Het verschil in levensverwachting tussen de laagste en de hoogste inkomens is volgens de onderzoekers in Nederland ongeveer even groot als in de Verenigde Staten. Dat is opvallend, omdat de inkomenskloof in de VS veel groter is. Bovendien is het in de VS voor lage inkomens moeilijker om goede gezondheidszorg te krijgen.
Een andere opvallende uitkomst is dat het verband tussen inkomen en levensverwachting heel sterk blijft, ook als het inkomen relatief hoog is. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat ‘economische ontberingen’ van lage inkomens — zoals zwaar werk of een ongezonde levensstijl — niet voldoende zijn om dit verband te verklaren. Een man die qua inkomen in de op een na hoogste 10% zit, heeft bijvoorbeeld nog steeds een twee jaar kortere levensverwachting dan wie in de hoogste inkomensgroep zit.

AOW-leeftijd

De resultaten van Netspar zijn koren op de molen van partijen die pleiten voor een matiging van de stijging van de AOW-leeftijd. Onder meer FNV, PvdA en SP stellen daarbij keer op keer dat lage inkomens onevenredig hard getroffen worden door de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar en drie maanden in 2021.
Daar staat tegenover dat de levensverwachting van Nederlanders sinds de invoering van de AOW in de jaren vijftig fors is gestegen. De nu afgesproken verhoging van de leeftijd waarop mensen in aanmerking komen voor staatspensioen, is nog onvoldoende om dat te compenseren.

Geen reactie's

Geef een reactie