16 apr Zorgen over nieuwe standaard bij scheiding
Bron: telegraaf.nl / Leon Brandsema / 16 januari 2019
Amsterdam – De Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars maken zich zorgen over het pensioengat waar mensen in terecht kunnen komen na een scheiding. Ze gaan het gesprek aan met het ministerie van Sociale Zaken.
De brancheclubs maken zich zorgen om de situaties waar mensen in terecht kunnen komen als hun alimentatie betalende ex overlijdt voor de pensioendatum. In de nieuwe plannen van minister Koolmees (Sociale Zaken) krijgen zij dan niet meer standaard een partnerpensioen van hun ex. Al het pensioenkapitaal wordt omgezet in een ouderdomspensioen. Deze methode heet conversie.
Nu is het onderscheid tussen partner- en ouderdomspensioen, verevening genoemd, nog wel de standaard. Maar Koolmees wil dat veranderen, omdat exen dan echt van elkaar zijn verlost en de administratie voor pensioenfondsen een stuk makkelijker wordt.
Zorgen om ouderen
Maar voor wie niet veel te makken heeft, kan het een flinke klap zijn als de ex overlijdt, de alimentatie-inkomsten wegvallen en daar geen partnerpensioen voor in de plaats komt. Vooral bij oudere stellen is dat een gevaar, meldt het ministerie zelf al in de begeleidende tekst van het wetsvoorstel. Bij hen is de vrouw vaak nog afhankelijk van de inkomsten van de man en is het opgebouwde partnerpensioen meestal groter.
De Pensioenfederatie heeft de problemen, die maandag in deze krant werden beschreven, ook op de korrel. „De Pensioenfederatie zoekt samen met het Verbond van Verzekeraars en Sociale Zaken uit in welke situaties zich problemen kunnen voordoen als conversie de standaard wordt”, zegt een woordvoerder van de branchevereniging. Het Verbond bevestigt dat er gesprekken gaande zijn.
Opletten
Het gaat in een wetsvoorstel slechts om een nieuwe standaard. Wie zijn pensioen bij het scheiden na de eventuele wetswijziging liever op de huidige manier blijft regelen, kan daar ook voor kiezen. Maar dat betekent wel dat mensen op een moeilijk moment in hun leven goed op moeten letten.
De Pensioenfederatie wil daarom extra aandacht vragen voor pensioen in het scheidingstraject. „Wat belangrijk is, is dat deelnemers weten waar ze voor kiezen”, zegt de woordvoerder. „Wij pleiten dan ook voor een verplicht pensioenplan, net zoals een verplicht ouderschapsplan, bij een scheiding.”
Lees ook: telegraaf.nl / Leon Brandsema / 14 januari 2019
Pensioengat na scheiding
Voor mensen die financieel afhankelijk zijn van hun partner, dreigt door nieuwe pensioenwetgeving een inkomensgat. Als hun ex voor de pensioendatum overlijdt, valt een vangnet weg, als ze niet goed opletten.
Pensioenconsultant Jaap Harmsen van Pensioen Perspectief waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van de ingreep die minister Koolmees (Sociale Zaken) wil doen bij de verdeling van het pensioen als mensen gaan scheiden. De minder bedeelde partner krijgt nu bij een standaardverdeling ook partnerpensioen als zijn of haar ex voor het pensioen overlijdt. Daarmee kan het wegvallen van de alimentatie – gedeeltelijk – ondervangen worden.
Maar dat gaat veranderen, legt Harmsen uit. Hij gaat uit van de veel voorkomende situatie waarin de vrouw financieel afhankelijk is van de man. „Als je nu gaat scheiden, krijgt de vrouw standaard de helft van het ouderdomspensioen van haar ex en het hele partnerpensioen.” Die methode heet de verevening. Harmsen: „Maar in de nieuwe wet gaat dat veranderen.”
De pensioenexpert doelt op het wetsvoorstel ’pensioenverdeling bij scheiding 2021’ van Koolmees. „In dat plan is de standaard dat de vrouw de helft van het ouderdomspensioen en het partnerpensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk krijgt. Maar die waarde wordt direct omgezet in een ouderdomspensioen, dat heet conversie.” Het voordeel hiervan is dat de pensioenen gescheiden worden en de exen dus ook op pensioengebied helemaal van elkaar af zijn.
Maar er is ook een nadeel. Door deze omzetting krijgt de vrouw pas na de pensioendatum haar deel van het pensioen dat door de man is opgebouwd. Tot die tijd wordt ze, maximaal twaalf jaar, onderhouden met alimentatie. Maar als de ex-man overlijdt valt dat weg. Harmsen: „In de huidige situatie krijg je dan het hele partnerpensioen. Maar in de nieuwe situatie heb je dat niet meer.”
Pensioenadvocaat Theo Gommer van Gommer & Partners herkent het probleem dat Harmsen schetst. Hij legt uit hoe je problemen kan voorkomen als het voorstel ook daadwerkelijk wet is geworden. „Mensen hebben twee opties. Ten eerste kun je er straks nog altijd voor kiezen om alleen je ouderdomspensioen te converteren en het partnerpensioen niet. En, ten tweede, als je dan nog tekort komt, sluit je gewoon een andere risicoverzekering af om dat af te dekken. Met een lijfrente of een ander product.”
Harmsen ziet ook oplossingen: „Als je wel belang hebt bij partnerpensioen, kun je ervoor kiezen om het volgens de huidige methode te doen.” Maar hij vreest dat mensen dat over het hoofd zien en voor de standaard gaan. „Er speelt al zo veel als je gaat scheiden.”
Sociale Zaken gaat in het wetsvoorstel ook op dit probleem in, maar stelt dat het niet zo groot is. Want het partnerpensioen is, zo stelt het ministerie, toch maar in een beperkt aantal situaties hoog genoeg om de inkomensval op te vangen. Dat vindt Harmsen geen argument om het helemaal te laten vallen. „Als je inkomen wegvalt, sta je met je rug tegen de muur. Dan zijn alle beetjes welkom.”
Geen reactie's