65-jarige leeft in 2024 driekwart jaar langer dan 65-jarige nu

65-jarige leeft in 2024 driekwart jaar langer dan 65-jarige nu

Bron: rtlnieuws.nl / 1 november 2018

De levensverwachting van 65-jarigen is voor 2024 licht toegenomen. Gemiddeld leven mensen van die leeftijd dan nog 20,63 jaar. Dat is een halve maand langer dan het CBS vorig jaar had berekend – en gemiddeld driekwart jaar langer dan de mensen die vorig jaar 65 waren.

“Dit jaar zorgt een lagere longkankersterfte onder vrouwen voor een positievere ontwikkeling van de toekomstige levensverwachting”, meldt het CBS. De prognose wordt gebruikt bij het vaststellen van de AOW-leeftijd. Vorig jaar november is besloten de AOW-leeftijd in 2023 gelijk te houden aan die in 2022 (67 jaar en 3 maanden).

Naar beneden bijgesteld

In september stelde het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) de gemiddelde levensverwachting van iemand die in 2019 wordt geboren naar beneden bij. Volgens het genootschap betekent dat als hun prognose wordt gebruikt voor de AOW-leeftijd voor 2024 die dat jaar ongewijzigd blijft op 67 jaar en 3 maanden. In de jaren daarna stijgt de AOW-leeftijd dan wel verder, tot 68 jaar in 2029.

Lees ook: rtlnieuws.nl / 3 november 2017

Levensverwachting omlaag, maar pensioenleeftijd blijft gelijk

De levensverwachting van 65-plussers valt lager uit dan eerder voorspeld. Dat betekent helaas niet dat je eerder met pensioen kan. Maar de geplande AOW-leeftijd van 67 jaar en drie maanden gaat waarschijnlijk niet verder omhoog.

Op basis van de voorspelling die het CBS maakt van de levensverwachting wordt de AOW-leeftijd vastgesteld, de leeftijd dus waarop mensen hun basispensioen ontvangen.

Vorig jaar werd voorspeld dat een 65-jarige in 2023 nog 20,7 jaar zal leven. Dit is nu bijgesteld naar 20,5 jaar. Deze nieuwe prognose wordt gebruikt voor het vaststellen van de AOW-leeftijd voor het jaar 2023.

AOW-leeftijd omlaag?

Je zou dus verwachten dat deze omlaag gaat. In 2012 is namelijk afgesproken dat de pensioenleeftijd automatisch omhoog gaat als de levensverwachting stijgt. Zo’n verhoging moet dan vijf jaar van tevoren worden aangekondigd. Voor een daling zit daar een ‘maar’.

Er is namelijk een marge afgesproken binnen een speciaal ontwikkelde formule. Als de levensverwachting daalt, blijft de AOW-leeftijd gelijk. Vooralsnog betekent dit dus wie in 2023 met 67 jaar en 3 maanden AOW krijgt, hier iets minder lang van kan genieten. Het goede nieuws is dat de AOW-leeftijd waarschijnlijk niet verder omhoog gaat.

Betere levensomstandigheden

Dat er voornamelijk gesproken wordt over een stijging komt omdat de huidige levensverwachting vijf jaar hoger is dan in 1956, het jaar waarin de Algemene Ouderdomswet werd aangenomen. Die stijging zet sindsdien, op af en toe een kleine daling na, door.

Dit komt weer door betere medische kennis en technologie, betere hygiëne, voeding en leefomstandigheden. In 1950 was de kans om 90 te worden 9 procent, nu is dat 31 procent.

Vooruitzicht

Dat de prognose voor 2023 is bijgesteld komt door nieuwe cijfers. In de laatste vier maanden van 2016 en de eerste acht maanden van 2017 stierven meer mensen dan in de oudere prognose was verwacht. Dat komt onder andere door de griep.

Geen reactie's

Geef een reactie