Arbeidsongeschikten laten twee miljard euro pensioengeld liggen

Arbeidsongeschikten laten twee miljard euro pensioengeld liggen

Bron: radar.avrotros.nl / 9 november 2019

Mogelijk ligt er nog twee miljard euro op de plank bij pensioenfondsen voor mensen die tijdens hun werkzame leven arbeidsongeschikt zijn geraakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder verschillende pensioenfondsen. Pensioenfondsen hadden arbeidsongeschikten hierover moeten informeren, maar dat is in veel gevallen niet gebeurd. 

Mensen die tijdens hun werkzame leven arbeidsongeschikt worden, houden recht op premievrije pensioenopbouw. Daarvoor hebben ze altijd extra pensioenpremie betaald. Toch wordt dit bedrag lang niet altijd uitgekeerd, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De belangenorganisatie becijfert dat 10.000 tot 40.000 personen niet krijgen waar ze recht op hebben. ‘Vijf jaar lang ging het niet goed, dat kwam onder andere door automatiseringsproblemen en bezuinigingen op ICT en personeel bij het UWV, een wet die nog moest worden aangepast en vervolgens duurde het nog wel een jaar voordat de kinderziektes eruit waren. Dan nog, komen er elk jaar meldingen binnen van mensen waarbij het niet goed ging. Waarschijnlijk is nog steeds bij tienduizenden arbeidsongeschikten ten onrechte geen pensioen opgebouwd’, zegt woordvoerder Joyce Donat.

ABP spoorde al 16.000 arbeidsongeschikten op

De Consumentenbond komt aan de cijfers na onderzoek onder verschillende pensioenfondsen. Donat: ‘Het ABP spoorde dit jaar 16.000 arbeidsongeschikten op, die zich niet hadden gemeld voor de premievrije opbouw. Dit heeft hen een miljard euro gekost. Gezien het feit dat één op de zes van alle pensioendeelnemers hier lid is, kan het potentieel om 80.000 mensen gaan. Overigens ligt het daadwerkelijke aantal wel lager, want ook andere pensioenuitvoerders spoorden al mensen op. Daarom schatten we dat een groep tussen de 10.000 en 40.000 personen van niks weet. Conservatief geschat gaat het daarbij om een bedrag van twee miljard.’

Hoogleraar: taak voor pensioenfondsen, niet voor deelnemers

Tussen pensioenfondsen en de Consumentenbond zit een verschil van inzicht over de vraag hoe arbeidsongeschikten aanspraak kunnen maken op de premievrije opbouw. Een deel van de pensioenfondsen vindt namelijk dat arbeidsongeschikten zichzelf moeten melden. Hoogleraar Pensioenrecht Mark Heemskerk van de Radboud Universiteit is het daar niet mee eens: ‘Sinds 2011 staat in de wet dat het UWV de arbeidsongeschiktheid meldt aan pensioenuitvoerders. Dan is het gek om te eisen dat arbeidsongeschikten zich ook nog eens zelf melden.’

Pensioenfondsen moeten deze taak volgens Heemskerk ook niet bij de consument neerleggen. ‘Veel mensen weten niet wat hun rechten zijn. Dat geldt in het bijzonder voor een kwetsbare groep zoals arbeidsongeschikten en zeker bij een onderwerp als pensioen.’ Toch raadt Heemskerk consumenten wel aan om nu voor hun rechten op te komen, zodat zij niet voor vervelende verrassingen komen te staan als hun pensioen ingaat.

Gebruik de voorbeeldbrief

Wil je weten of jij recht hebt op premievrij opgebouwd pensioen? Gebruik dan deze voorbeeldbrief als je aangesloten bent bij de volgende pensioenfondsen: ABP. Architectenbureaus, AVH, Beton, BpfBOUW, Bouwmaterialen, Drank, Foodservice, Horeca, Houthandel, Kappersbedrijf, Koopvaardij, Medewerkers Apotheken, Meubel (Mitt), Notariaat, Openbaar vervoer, Personeelsdiensten (Stipp), PME, PMT, PWRi, Spoorwegpensioenfonds, Wonen, Woningcorporaties, Zorgverzekeraars.

Geen reactie's

Geef een reactie