Dit zijn de 10 belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden volgens werkgevers en werknemers – pensioen staat bovenaan

Dit zijn de 10 belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden volgens werkgevers en werknemers – pensioen staat bovenaan

Bron: businessinsider.nl / 28 februari 2020

 • Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de afgelopen jaren populairder geworden.
 • Werkgevers promoten secundaire arbeidsvoorwaarden steeds vaker.
 • De twee belangrijkste secundaire voorwaarden voor werkgevers en werknemers zijn de pensioenregeling en reiskostenvergoeding.
 • De top 10 secundaire arbeidsvoorwaarden van werknemers en die van werkgevers vind je onder aan dit verhaal.

De pensioenregeling is de meest geliefde secundaire arbeidsvoorwaarde onder Nederlandse werkenden en werkgevers. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van vacaturesite Indeed. Ook een goede reiskostenvergoeding, scholings- en studiefaciliteiten worden zeer belangrijk gevonden.

Voor het onderzoek van de vacaturesite werden duizenden vacatures geanalyseerd op secundaire arbeidsvoorwaarden. Meer dan duizend werknemers en vijfhonderd werkgevers werden ondervraagd naar hun voorkeuren op dit gebied.

Maar liefst 93 procent van de werkende Nederlanders geeft aan de aanwezigheid van een pensioenregeling bij een werkgever belangrijk te vinden. 88 procent van de werkgevers denkt daar hetzelfde over.

“Ondanks dat de dekkingsgraden en pensioenfondsen onder druk staan, is en blijft Nederland een echt pensioenland. Dat zien we in dit onderzoek ook echt terug. We vinden het een comfortabel gevoel om te kunnen sparen en wat zekerheid voor later op te bouwen”, aldus Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux.

Verder geeft 85 procent van de werknemers aan een goede reiskostenvergoeding zeer belangrijk te vinden, op de voet gevolgd door scholing- en studiefaciliteiten met 83 procent.

Pensioen vaker gepromoot bij vacatures

De beschikbaarheid van de pensioenregeling wordt inmiddels ook daadwerkelijk vaker actief gepromoot in vacatures. Tussen 2017 en 2019 nam het aantal vacatures waarin een pensioenregeling genoemd wordt met bijna zestig procent toe. Tussen 2018 en 2019 was de groei het meest intensief. Afgelopen jaar nam het aantal vacatures waarin werd gerept over pensioenen toe met 34 procent.

Bijna alle secundaire voorwaarden die door Indeed onder de loep zijn genomen komen vaker voor in vacatures. Zo duiken naast de pensioenregeling ook de reiskostenvergoeding en het fietsplan vaker op.

“Met de economische voorspoed van de laatste jaren en de krapte op de arbeidsmarkt, zien we dat het aantrekken van werknemers steeds lastiger wordt”, aldus Poos. “De werkloosheid is nog steeds laag en mensen zitten wat steviger in het zadel. Werkgevers moeten er harder aan trekken om mensen binnenboord te halen en te houden.”

“Een goed salaris alleen volstaat niet meer”, concludeert Poos. “Goede secundaire arbeidsvoorwaarden en het promoten hiervan zijn minstens zo belangrijk.”

Top 10 secundaire arbeidsvoorwaarden van werknemers (% van ondervraagden dat aangeeft een arbeidsvoorwaarde ‘zeer belangrijk’ te vinden)

 1. Pensioenregeling 93%
 2. Reiskostenvergoeding 85%
 3. Scholing- en studiefaciliteiten 83%
 4. Dertiende maand 79%
 5. Doorgroeimogelijkheden 78%
 6. Extra vakantie-/verlofdagen 75%
 7. Weekend-, avond- of overwerktoeslag 75%
 8. Betaald zorgverlof 74%
 9. Flexibele werktijden 73%
 10. Bonussen 65%

Bron: onderzoek door PanelWizard in opdracht van Indeed

Top 10 secundaire arbeidsvoorwaarden van werkgevers (% van ondervraagden dat aangeeft een arbeidsvoorwaarde ‘zeer belangrijk’ te vinden)

 1. Pensioenregeling 88%
 2. Reiskosten 87%
 3. Scholing- en studiefaciliteiten 85%
 4. Doorgroeimogelijkheden 82%
 5. Flexibele werktijden 78%
 6. Dertiende maand 70%
 7. Bedrijfsuitjes 69%
 8. Telewerken/mogelijkheden tot thuiswerken 69%
 9. Weekend-, avond- of overwerktoeslag 69%
 10. Bonussen 67%

Bron: onderzoek door PanelWizard in opdracht van Indeed

Geen reactie's

Geef een reactie