Doorsnee inkomen gepensioneerden stijgt

Doorsnee inkomen gepensioneerden stijgt

Bron: fd.nl / Martine Wolzak / 1 juli 2019

Ondanks de uitblijvende indexatie en kortingen op de pensioenen, stijgt het doorsnee inkomen van gepensioneerden. Als groep hebben zij steeds meer te besteden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging komt vooral doordat de samenstelling van de groep gepensioneerden verandert: nieuwe gepensioneerden hebben meer aanvullend pensioen opgebouwd dan de generaties voor hen. Zij zijn beter opgeleid en hebben meer verdiend. Ook de aanvullende pensioenen van vrouwen zijn hoger dan vroeger, doordat zij meer uren zijn gaan werken. De groep met lage pensioenen of alleen AOW sterft uit.

Stijging minder snel

Van alle AOW’ers heeft inmiddels twee derde een aanvullend inkomen per maand van meer dan €1000. De helft van deze groep ontvangt zelfs meer dan €2000 boven op het staatspensioen. Daar staat tegenover dat een op de twintig AOW’ers zo goed als geen ander inkomen heeft. En het aanvullend pensioen van vrouwen lag in 2017 met €5400 (mediaan) per jaar nog altijd op een lager niveau dan de €12.500 van mannen.

De stijging van het doorsnee pensioeninkomen gaat door de pensioenkortingen en het uitblijven van indexatie wel minder snel dan voor de crisis van 2008. Tussen 2001 en 2009 groeide het mediane aanvullend pensioen voor mannen met bijna 25% en voor vrouwen met 15%. In de periode daarna was dat respectievelijk 14% en 6%.

Lagere koopkracht

En wie al pensioen ontving in 2009, zag de koopkracht daarvan de afgelopen tien jaar flink dalen door het uitblijven van compensatie voor inflatie. Dat treft met name gepensioneerden met hogere aanvullende pensioenen. Wie meer dan €20.000 aan aanvullend pensioen ontvangt, zag zijn of haar koopkracht met 12% dalen in de periode 2009-2017. Het gaat om ongeveer de helft van alle gepensioneerden.

Voor mensen met de kleinste pensioenen — tot €5000 per jaar — steeg de koopkracht in dezelfde periode met circa 5%. Dat is onder meer te danken aan de stijging van de AOW-uitkering: die houdt in tegenstelling tot de pensioenen wel de stijging van het prijspeil bij.

Geen reactie's

Geef een reactie