Jobhoppers onderschatten financiële gevolgen van nieuwe baan

Jobhoppers onderschatten financiële gevolgen van nieuwe baan

Bron: rtlz.nl / 15 januari 2020

Driekwart van de Nederlanders onderschat wat de financiële gevolgen zijn van het overstappen naar een nieuwe baan. Uiteraard verandert je salaris, al is het maar de dag waarop je het krijgt overgemaakt. Toch is je loon niet het enige dat verandert.

Terwijl meer dan de helft denkt dat het daar wel min of meer bij blijft, als je voor een andere werkgever aan de slag gaat. Dat blijkt uit een peiling van DirectResearch, in opdracht van Nationale-Nederlanden.

Een kwart heeft geen enkel idee wat de financiële gevolgen zijn. De resterende 23 procent verwacht juist veel veranderingen. En zij hebben gelijk: denk bijvoorbeeld eens aan je pensioen.

1. Pensioen

Bij een andere werkgever kan je pensioenregeling anders zijn, of misschien valt je nieuwe baas onder een ander pensioenfonds. Dat kan grote gevolgen hebben voor je inkomen als je stopt met werken.

Misschien zit je bij je huidige werkgever bij een pensioenfonds dat er goed voorstaat, maar staat het pensioenfonds bij je nieuwe baan er slechter voor. Is de premie hoger? Of de kans op korten groter? Dat zijn zaken die goed zijn om te checken.

2. Toeslagen

Ook kan een nieuwe baan invloed hebben op de toeslagen die je ontvangt. Als je meer salaris gaat verdienen, kom je misschien uit boven de inkomensgrens waarbij je nog recht hebt op bijvoorbeeld kinderopvang- of zorgtoeslag. Ga je bijvoorbeeld meer dan 30.481 verdienen? Dan verlies je je zorgtoeslag.

Als je daar niet over nadenkt bij het aanvaarden van een nieuwe baan krijg je later misschien een dikke prent van de fiscus, die teveel uitgekeerde toeslagen terug wil hebben.

3. Reiskosten

Ook kan je reiskostenvergoeding veranderen. En krijg je bijvoorbeeld een leaseauto, of moet je die juist inleveren? Dat heeft gevolgen voor je portemonnee.

Geen reactie's

Geef een reactie