Koolmees wil pensioen verplicht verdelen bij scheiding

Koolmees wil pensioen verplicht verdelen bij scheiding

Bron: amweb.nl / Bart van de Laak / 12 december 2018

Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees heeft zijn plannen om de pensioenen van scheidende partners automatisch te verdelen ter consultatie online gepubliceerd. In de huidige situatie moet de ex-partner binnen twee jaar na de formele scheiding de pensioenverdeling aanvragen bij het pensioenfonds. Gebeurt dat niet, dat moet hij of zij het pensioen zelf bij de ex-partner claimen. Koolmees wil daar vanaf 2021 verandering in brengen.

Als het aan Koolmees ligt, wordt vastgelegd dat de pensioenaanspraken altijd verdeeld worden. Wanneer de scheiding eenmaal is vastgelegd, stuurt de pensioenuitvoerder een bericht over de pensioenverdeling. In de gewone situatie hebben beide partners aanspraak op 50 procent van elkaars pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk.

Eigen potje

Nadat de uitvoerder het bericht heeft verstuurd, volgt een periode op waarin de ex-partners bezwaren kunnen indienen of afwijkende afspraken kunnen maken. Zijn er geen bezwaren, dan worden de twee pensioenaanspraken verdeeld. De ene ex-partner krijgt een nieuw, eigen potje bij het pensioenfonds van de ander of het bedrag wordt overgemaakt naar het eigen pensioenfonds.

Voordelen

Zo’n volledig eigen aanspraak heeft nog meer voordelen. Ook als de ex-partners nu afspraken hebben gemaakt over het verdelen van een bepaald percentage van de pensioenaanspraken, is een ex nog steeds afhankelijk van de keuzes van de voormalige partner. Het pensioen gaat pas in op het moment dat de oorspronkelijke pensioendeelnemer stopt met werken. Ook bij overlijden is er vaak geen partnerpensioenregeling voor de ex.

De consultatie loopt tot 24 januari. Koolmees had in maart al aangekondigd zijn plannen medio 2019 in een wetsvoorstel te gieten.

Geen reactie's

Geef een reactie