Opname pensioengeld voor aflossen huis straks mogelijk

Opname pensioengeld voor aflossen huis straks mogelijk

Bron: fd.nl / Martine Wolzak / 1 februari 2019

Het kabinet wil toestaan dat mensen een deel van het pensioen ineens opnemen, om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen. Eind dit jaar stuurt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken daarvoor een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Om te voorkomen dat mensen te weinig pensioen overhouden, wil de minister dat er maximaal 10% van het opgebouwde pensioen wordt opgenomen. Bovendien mag dat pas op pensioendatum en niet eerder.
Het wetsvoorstel komt sneller dan verwacht. De wens om de opname van een groot pensioenbedrag ineens mogelijk te maken, stond wel al in het regeerakkoord. Er was echter nog geen harde afspraak over gemaakt, in afwachting van de voorstellen van de Sociaal-Economische Raad (SER) over een nieuw pensioenstelsel. Die onderhandelingen zijn mislukt.

Lumpsum

Maar vorig jaar concludeerde het Centraal Planbureau dat het opnemen van een zogeheten lumpsum ook binnen het huidige pensioenstelsel kan, los van een eventuele hervorming. De angst dat mensen massaal hun pensioengeld over de balk gaan gooien was volgens het CPB ook niet terecht. Ervaringen in andere landen leren dat de meeste mensen die bij pensionering geld uit hun pensioenvermogen halen, dat gebruiken om schulden af te lossen, een huis te kopen of te verbouwen.
Werknemers een tijdelijke premievakantie geven, zodat ze hun pensioenpremie kunnen gebruiken om te sparen voor een huis, de studie van de kinderen of reizen, is in het huidige collectieve pensioenstelsel niet mogelijk. Dat kan alleen als er persoonlijke pensioenen komen.

Geen reactie's

Geef een reactie