Sectorindeling premieheffing WW wordt geschrapt

Sectorindeling premieheffing WW wordt geschrapt

Bron: www.amweb.nl / eerste publicatie door: Paul de Kuyper / 3 juli 2018

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en staatssecretaris Menno Snel (Financiën) schaffen de sectorindeling in de premieheffing voor de WW af per 2020. De maatregelen in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) zijn voor advies naar de Raad van State gestuurd. Op termijn gebeurt hetzelfde voor de Ziektewet en de Wga.

De hoogte van de WW-premie die werkgevers betalen wordt deels bepaald door de sector waarin ze zijn ingedeeld. Maar de indeling weerspiegelt de huidige economie niet meer, vindt het kabinet. Volgens de bewindslieden biedt de indeling daardoor nog maar beperkte prikkels aan werkgevers om werkloosheid te voorkomen. Daarnaast is het ‘shopgedrag’ van werkgevers tussen sectoren om zo laag mogelijke premies af te dragen, sterk toegenomen.

Vaste dienst

De maatregelen in de WAB moeten het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen. Het wordt voordeliger een vaste baan aan te bieden met een vast aantal uren in plaats van een tijdelijk contract, omdat ze dan een lager WW-premie gaan afdragen.
Niet alleen de sectorindeling voor de WW-premie verdwijnt, later wordt ook de indeling voor de sectorpremies voor de Ziektewet en de Werkhervattingsregeling voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten (Wga) afgeschaft. De sectorpremies werden altijd door het UWV vastgesteld. De hoogte van de sectorpremie is mede van invloed op de keuze voor het verzekeren van het WGA-risico via het UWV of voor eigenrisicodragerschap.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geen reactie's

Geef een reactie