Zestigplusser met gezondheidsklachten blijft meestal werken tot AOW-leeftijd

Zestigplusser met gezondheidsklachten blijft meestal werken tot AOW-leeftijd

Bron: pensioenpro.nl / 16 augustus 2018

Zestigplussers met gezondheidsklachten willen graag eerder stoppen met werken, maar in de praktijk komt het daar weinig van. Zij hebben geen financiële middelen om vervroegd met pensioen te gaan.

Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), waarover economenvakblad ESB vandaag publiceert. De studie werd in 2015 opgestart onder 6.700 werknemers van 60 jaar en ouder, die zijn aangesloten bij ABP, PFZW en bpf Bouw en op zijn minst twaalf uur per week werken.

Uit de resultaten blijkt dat werknemers die veel belemmeringen op het werk ondervinden vanwege gezondheidsklachten, gemiddeld tien maanden eerder met voltijds pensioen willen dan degenen die nog in goede gezondheid zijn.

Van deze wens blijkt in de praktijk echter bar weinig terecht te komen, constateren onderzoekers Harry van Dalen en Kene Henkens. Hun cijfers laten zien dat 82% van de werknemers met gezondheidsklachten die het werk zwaar belemmeren, vooralsnog doorwerken tot de AOW-leeftijd.

Dat deze mensen niet eerder kunnen stoppen met werken, komt volgens de onderzoekers omdat zij niet de financiële middelen hebben om vervroegd met pensioen te gaan. Daarbij zijn hun gezondheidsklachten niet dusdanig dat zij in aanmerking komen voor de WIA.

Geen reactie's

Geef een reactie